Runboard.com
You're welcome.
Community logo


runboard.com       Sign up (learn about it) | Sign in (lost password?)

 
oscarsierra34 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

New Kid On The Block
Global user

Registered: 07-2012
Posts: 4
Karma: 0 (+0/-0)
Reply | Quote
Problems with an ATU


Liking to operate on the QT, I have strung a 1/2 wave wire dipole under the eaves of my hovel axis W/E.
Rx'ing ok but on SWR by trimming, despite gaining 1:1.2 the rig is getting VERY hot.

I put an ATU into the line and tuned that down to same. Now the rig is OK.

How come with no ATU the rig runs hot, but with the atu cold yet the swr is 1:1.2 on both?
17/Jul/2012, 12:46 pm Link to this post Send Email to oscarsierra34   Send PM to oscarsierra34 Blog
 
yamanx1 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Head Honcho
Global user

Registered: 09-2007
Location: In a world of my own
Posts: 4762
Karma: 22 (+23/-1)
Reply | Quote
Re: Problems with an ATU


How are you feeding the dipole?

What power output and into what size wire?

---

By all means think yourself big, but never think others small.... R.F.Scott
17/Jul/2012, 1:01 pm Link to this post Send Email to yamanx1   Send PM to yamanx1
 
oscarsierra34 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

New Kid On The Block
Global user

Registered: 07-2012
Posts: 4
Karma: 0 (+0/-0)
Reply | Quote
Re: Problems with an ATU


Txing 8 watts into a dummy load at this moment at the rig end.

Aerial layout 27'(ish) rg58/u into an ugly balun, feeding two 32/0.4 auto wires that started life 9 foot 6in long but I'm looking at a pile of cuttings that must have taken it down to approx 8'8",

This aerial layout I've used loads of times before in the past, it's still the old balun I made 20 + years ago. No shorts, no open circuits and surprisingly no corrosion. Still it never saw the light of day, always tucked up in the attic.

I put the dummy load at the end of the feeder cable, full 8 watts, swr 1:1.1

So I'm stumped!!!!!!!!!




17/Jul/2012, 8:24 pm Link to this post Send Email to oscarsierra34   Send PM to oscarsierra34 Blog
 
topbuzzuk Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Big Cheese
Global user

Registered: 11-2007
Location: Wiltshire, UK
Posts: 2643
Karma: 12 (+12/-0)
Reply | Quote
Re: Problems with an ATU


what radio are you using? the antenna should be fine as long as its not too near the radio

---

19/Jul/2012, 6:13 pm Link to this post Send Email to topbuzzuk   Send PM to topbuzzuk Yahoo
 


Add a reply





You are not logged in (login)